Domowa impreza z Raclette

13
_tatami_raclette

Raclette to genialne, proste i niedrogie urządzenie, które świetnie sprawdza się na mniejszych, domowych imprezach, dając mnóstwo radości ze wspólnego biesiadowania i gotowania. Dodatkowo grzeje czyli jak znalazł na zimowe wieczory. Możecie też po prostu zafundować sobie od czasu do czasu taką niestandardową kolację :) 

Nazwa raclette pochodzi od nazwy specjalnego gatunku sera przeznaczonego do topienia. Jest to też nazwa potrawy przyrządzanej kiedyś przez szwajcarskich i francuski pasterzy (region Savoy) z sera stopionego na kamieniach ułożonych wokół paleniska i zeskrobanego z nich na chleb. Dzisiaj określenie raclette dotyczy elektrycznego urządzenia, które pozwala nie tylko w łatwy sposób stopić ser ale również podgrzać warzywa, chleb i mięso.

Jeżeli chcecie zaprosić znajomych i nie macie czasu, ochoty czy możliwości (lub umiejętności) aby gotować to raclette jest świetnym rozwiązaniem. Wystarczy pół godziny aby pokroić składniki, rozłożyć wszystko na stole i niezapomniany wieczór gwarantowany.
Kroimy warzywa, chleb, wędliny lub kawałki mięsa, wszystko co nadaje się do podgrzania, zgrillowania.  Jakie sery pasują? Np. Gruyère, Brie, Ementaler, Mozzarella, pleśniowe typu Lazur Błękitny. Przygotowujemy dipy np. czosnkowy (jogurt naturalny, świeży czosnek, papryka słodka, łyżka passaty pomidorowej), świetnie pasują też tzatziki (grecki jogurt, starty ogórek zielony, czosnek, oliwa) i pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów, przepis tutaj.

Raclette “obstawiamy” dookoła, podłączamy do prądu, nalewamy wina i gotowe. Siadamy dookoła stołu, pichcimy. Rozmawiamy układając własne kompozycje, popijamy wino i pałaszujemy. Takie wspólne, banalnie proste gotowanie, z którym poradzą sobie również dzieciaki. Raclette o mocy ok 1000 W bardzo szybko podgrzewa i grilluje, wystarczy 6,7 minut aby ser się rozpuścił, a warzywa zgrillowały, ok 10 do przygotowania cienko pokrojonego mięsa.

_PTR1129

Teflonowa płyta grilla + patelenki pod grillem.

_PTR1136

Warzywa i chleb na grillu, na dole ser.

Na górnej płycie grillujemy warzywa, my najchętniej cukinię, paprykę, pomidory, cebulę i pieczarki. Dla mięsożerców kiełbasa i wędliny (mogą być cienkie kawałki mięsa), podpiekamy również chleb. Ser topimy na małych patelenkach wkładanych pod grilla i wylewamy na przygotowane warzywa, ale równie dobrze możecie dołożyć warzywa do sera, każdy kombinuje i układa jak chce. Do sera świetnie pasują również owoce i orzechy, można robić wersje na słodko.

Weganie mogą użyć specjalnego, topiącego się sera sojowego, podsmażyć tofu, a zamiast dipów przygotować wegański majonez lub sos z pasty tahini. 

Wybór urządzeń raclette jest bardzo duży, ceny zaczynają się od 80 zł tak więc każdy może sobie pozwolić na zakup. Dobrej jakości raclette z dwu lub trzy letnią gwarancją dostaniecie za ok 120 zł. Oczywiście odpowiednio używane urządzenie przetrwa znacznie więcej niż 3 lata, nasz raclette firmy Tefal działa bez zarzutu od 7 lat. Możecie kupić zestaw dla 6, 8 a nawet 10 osób, tutaj porównacie ceny www.skapiec.pl.

_PTR1146

Wersja sweet&salty czyli ser z oliwkami, suszonymi pomidorami, cebulą i winogronami.

Do sera najlepiej smakuje wino, zresztą nie tylko smakuje, podobnie jak ciepłe napoje sprzyja dobremu trawieniu. Ponieważ powłoka na grillu i patelenkach jest teflonowa pamiętajcie aby uważać z metalowymi sztućcami. Do zsuwania sera najlepiej użyć drewnianej łopatki, gorzej z przewracaniem warzyw i mięsa na grillu. Jak widzicie ja używam widelca, tak jest  najwygodniej ale trzeba być ostrożnym aby nie drapać teflonu. Pamiętajcie też, żeby nie zalewać gorącego teflonu zimną wodą, może zacząć się łuszczyć i raczej nie myć detergentem (wystarczy namoczyć w wodzie i użyć miękkiej gąbki).

_PTR4186

_PTR4196 _PTR4200 _PTR4210

 

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

  • Taki domowy grill to świetna sprawa, zwłaszcza na zimowe wieczory.

    • Oj tak, podgrzewa atmosferę ;)

  • Uuu, ale się zrobiłam głodna. Świetna sprawa na spotkania.

    • Polecam, świetnie się sprawdza :)

  • Ale czad! Podoba mi się. Wchodzą po tytule wpisu, spodziewałam się imprezy z serem, ale nie wiedziałam, że będzie tak genialnie podany ;)
    pozdrawiam serdecznie!

    • Do sera jest jeszcze jedno fajne urządzenie, nie wiem czy słyszałaś o fondue? Będę pisała o tym w styczniu :)

  • Bardzo fajne urządzenie, nawet nie wiedziałam, że takie istnieje.<|:^)

  • Muszę koniecznie poszukać takiego urządzenia :) Mega :)

    • Teraz dobry moment, Mikołaj… :)

  • Mega sprzęt!

  • Iwona Vinnik

    Pierwszy raz taki widzę, ale super :)) Chcę go ;)

  • Ciekawe urządzenie. Może sprawię sobie na święta :-). Czekam na inne przepisy zrobione z tego grilla.

    • Pomyślę, jeszcze pewnie nie raz zostanie odpalony tej zimy ;)

A to czytałaś?

Zdjęcie Steven Gerner

Szalone święto kolorów

Starożytne, indyjskie święto Holi zyskało ogromną popularność i od kilku lat obchodzone jest na całym świecie jako zwariowany, radosny Festiwal Kolorów.