Jak zrobić pyszne, grzane wino

0
Tatami-grzane-wino

Aromatyczne, grzane wino to najlepszy sposób na rozgrzanie się. Zimową porą robię często, zawsze przygotowuję samodzielnie, ponieważ gotowe grzańce są słodkie jak landrynki.

Przygotowanie takiego wina jest bardzo proste. Na czerwone świetnie nadaje się np. półsłodka Kadarka, a na białe półsłodki Tokaj. Pamiętajcie aby wino tylko podgrzać pod przykryciem, nie doprowadzać do gotowania aby nie wyparował alkohol.

Czerwone wino podgrzewam z przyprawami: goździkami, szczyptą imbiru, cynamonu, kardamonu. Dodaję również pomarańczę, orzechy włoskie, kilka rodzynek i pokrojoną suszoną śliwkę (ewentualnie daktyla). Wychodzi z tego niezły deser, zjadam wszystkie namoczone składniki (poza goździkami).

Białe podgrzewam z połówkami jabłka z powbijanymi kilkoma goździkami i plasterkiem świeżego imbiru. Na koniec dorzucam trochę płatków migdałów.

Nie mogę się zdecydować, którą wersję lubię bardziej. Macie swoje sposoby na grzane wino? W podobny sposób można też zagrzać piwo, świetnie smakuje z cytrusami i miodem.

Tatami-grzane-wino

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?