Pyszny indyjski dal z orzechami nerkowca

9
Tatami-Dal

Dal to tradycyjne, można powiedzieć podstawowe danie kuchni indyjskiej, popularne również w Nepalu, Bangladeszu, Pakistanie i na Sri Lance. Dal robi się na wiele sposobów, bazą jest bogata w białko soczewica, bardzo ważny składnik ubogiej w mięso lub bezmięsnej diety tamtych rejonów. Najczęściej je się z ryżem, plackami roti lub chapati.

Dal robiłam już w kilku wersjach, często mieszam różne przepisy tworząc własne przepisy. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam warsię inspirowany kuchnią Indii południowych. Potrawa jest pikantna, lekko słodkawa, z orzechami nerkowca i delikatnym posmakiem kokosowym.

Składniki: Półtorej szklanki czerwonej soczewicy, 1 średnia cebula, 3 łyżki wiórków kokosowych, 3 czubate łyżki rodzynek, 100 g orzechów nerkowca (ok 4 kopiate łyżki), pół łyżeczki cukru, sól, świeża papryczka chilli (pomińcie jeśli nie lubicie pikantnych potraw, ewentualnie dodajcie 1/3 łyżeczki chilli w proszku aby potrawa była wyrazista), 2 łyżki masła klarowanego.

Przyprawy: liść laurowy, 3-4 goździki, po pół łyżeczki – cynamonu, kardamonu, kurkumy i kuminu, opcjonalnie pół łyżeczki chilli jeśli nie używacie świeżej papryczki lub chcecie uzyskać bardziej pikantną potrawę.

Wykonanie:

  • Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, cebulę i papryczkę kroję drobno, przygotowuję przyprawy.
  • Soczewicę płuczę kilka razy, moczę przez godzinę w zimnej wodzie i zagotowuję.
  • Chwilę gotuję i wylewam zagotowaną wodę, dodaję 2.5 szklanki świeżej wody i gotuje z dodatkiem pół łyżeczki kurkumy na niewielkim ogniu.
  • W międzyczasie szklę na patelni drobno pokrojoną cebulę na 2 łyżkach masła klarowanego.
  • Po kilku minutach do cebuli dodaję pokrojoną papryczkę chilli i przyprawy: liść laurowy, cynamon, kumin, goździki, kardamon. Smażę wszystko przez chwilę.
  • Dodaje wiórki kokosowe, mieszam, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu.
  • Wszystkie usmażone składniki dodaje do gotującej się soczewicy, ewentualnie doprawiam chilli (jeśli nie dodaliście papryczki lub chcecie ostrą wersję), solą i cukrem, dodaję rodzynki i orzechy nerkowca, mieszam. Powinniście uzyskać konsystencję bardzo gęstej zupy.

Dal podaję najczęściej z ryżem, w osobnych miseczkach. Pasuje też do kaszy jaglanej, pieczywa typu pita czy innych, wytrawnych placuszków, jak naan, roti, chapati.

Uwaga! Dla osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, możecie w osobnej miseczce przygotować drobne kawałki ulubionego mięsa. Trzeba je zamarynować w tych samych przyprawach, odstawić na jakiś czas do lodówki, usmażyć na teflonowej patelni.

Tatami-DalTatami-Dal

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

  • A ja właśnie szukam pomysłu na sobotni obiad dla rodziny! ;-)

    • A rodzina lubi takie smaki, czy jeszcze nie zna? :)

  • Szczerze mówiąc, to już niemal czuję te wszystkie zapachy, które muszą się unosić podczas gotowania indyjskich potraw <3. Wczoraj, czytając post Lifemanagerki, uświadomiłam sobie, że bardzo rzadka używam kurkumy w kuchni, może do tej pory ze dwa razy, a czas to zmienić :). Dzięki za inspirację!

    • Proszę bardzo :) Owszem, indyjska kuchnia jest niezwykle aromatyczna, zapachy są wspaniałe. O kurkumie warto pamiętać, poza tym, że nadaje piękny żółty kolor jest bardzo zdrowa, ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Pozdrawiam :)

  • Bardzo ciekawa propozycja! Ciężko przekonać mi się do rodzynek, ale wypróbuję przepis bez ich udziału ;)

    • Może spróbuj z mniejszą ilością, bardzo tutaj pasują :)

  • Uwielbiam orientalne zupy. Tej nie znałam, ale na pewno wypróbuję. Mój mąż będzie wniebowzięty.

    • To nie jest zupa, dal jest bardzo gęsty, to właściwie dodatek do innych dań, warzyw, mięsa, ryżu, indyjskiego pieczywa typu chapati :)

A to czytałaś?

cq5dam.web.2400.1600

Etnicznie w H&M

H&M zaskakuje mnie coraz bardziej. W tej chwili jest tyle etnicznych modeli, że postanowiłam poświęcić całą galerię tylko tej marce.