Świąteczna, wegetariańska kapusta z grzybami i gruszką

0
Tatami-potrawy

Jako jedyna wegetarianka przy świątecznym stole zawsze robię sobie dodatkowe dania aby przetrwać trzy dni świątecznego biesiadowania nie jedząc tylko sałatki i gruszek w occie na zmianę z pierogami i postnym barszczem :)

Kapustę lubię bardzo, a jakoś rzadko jadam, dlatego nie przeszkadza mi kilka dań gdzie to właśnie kapusta odgrywa główną rolę. W tym roku tradycyjną, świąteczną kapustę z grzybami uzupełniłam kilkoma innymi składnikami, które dodaje się do bigosu. Wyszło pysznie, jest bardzo pożywna i aromatyczna.

Składniki: ok 0.75 kg kapusty kiszonej (w Lidlu kupiłam opakowanie smacznej, ekologicznej kapusty Charsznickiej), dwie średniej wielkości cebule, 8-10 średnich pieczarek, 10 śliwek suszonych, 3/4 szklanki grzybów suszonych, jedna średnia marchewka, jedna gruszka, 2 łyżki powideł śliwkowych o niskiej zawartości cukru, 2 łyżki oleju roślinnego.

Przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 goździki, 3 ziarna jałowca, pół łyżeczki majeranku, kolendry i lubczyku. Jeśli lubicie można dodać też pół łyżeczki kminku, ja w połowie gotowania rozdzielam potrawę na dwa garnki i do jednego dodaję kminek. Dla mnie porcja bez kminku, wyjątkowo nie lubię tej przyprawy.

Podane składniki starczą na 4-5 porcji, jeśli chcecie zrobić więcej znacie mniej więcej proporcje.

Wykonanie:

  • Grzyby i śliwki namaczam w 1.5 szklanki wody przez 2-3 godziny (grzyby kruszę, śliwki kroję w paski).
  • Kapustę wkładam do garnka, zalewam szklanką wody i gotuję na małym ogniu.
  • Drobno pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażam na dwóch łyżkach oleju przez 10 minut. Następnie dodaję przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, 2 goździki, majeranek, jałowiec, mieszam, podsmażam jeszcze kilka minut. Cebula powinna być miękka i szklista.
  • Gruszki i marchewkę ścieram na grubej tarce i dodaję do kapusty.
  • Następnie dodaję do garnka wszystkie składniki z patelni, namoczone grzyby i śliwki wraz z wodą z namaczania. Gotuję na małym ogniu minimum godzinę mieszając od czasu do czasu.
  • Na koniec dodaję powidła śliwkowe i pieprz. Nie solę ponieważ kapusta kiszona jest odpowiednio słona.

Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnych potraw możecie kapustę wymoczyć przez zagotowaniem, ja tego nie robię lubię takie słodko-kwaśne połączenie.

Kapustę zróbcie koniecznie dzień wcześniej, przed podaniem gotujemy ją jeszcze przynajmniej pół godziny, uważamy aby się nie przypaliła, można dodać kilka łyżek wody. Jem samą, z kromką żytniego chleba lub tak jak lubię najbardziej z dobrymi ziemniakami.

Tatami-potrawy

Tatami-potrawy

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?

DSC_8839

Gdzie pojechać na długi weekend?

Praga, Barcelona, Rzym, Paryż, Ateny, Londyn, Budapeszt… to najpopularniejsze kierunki na tzw. city break, krótki, „regeneracyjny” wyjazd na nieco przedłużony weekend. A może by tak ...