Ksylitol zamiast cukru

15
Tatami-ksylitol
Spread the love

Na co dzień nie używam cukru ale ponieważ jestem łasuchem od czasu do czasu robię słodką przekąskę. Głównie są to bardzo proste do wykonania muffiny na 30 sposobów, ciasto marchewkowe lub bananowe. Zamiast tradycyjnego białego cukru używam nierafinowanego cukru trzcinowego, miodu lub najchętniej ksylitolu.

Co to jest? Ksylitol jest alkoholem cukrowym (nie ma nic wspólnego z alkoholem etylowym:). Wytwarza się w organizmie człowieka w niewielkich ilościach w procesach trawienia. Występuje również w niektórych owocach, w kukurydzy i drzewach liściastych np. w brzozie.

Kilka faktów o ksylitolu:

  • Smakuje i wygląda jak cukier, (w odróżnieniu od stewii, która ma nieprzyjemny posmak) według mnie jest tylko odrobinę mniej słodki, 1 łyżeczka ksylitolu to 3/4 łyżeczki cukru.
  • Jest mniej kaloryczny niż cukier – 40% mniej kalorii niż biały cukier.
  • Zmniejsza łaknienie na cukier.
  • Nadaje się dla diabetyków – ma niski indeks glikemiczny, jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny.
  • Nie wpływa negatywnie na zęby, co więcej ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, stosuje się go w gumach do żucia, pastach i płukankach do zębów.
  • Ma działanie prebiotyczne, jest dobrą pożywką dla pożytecznych bakterii w jelitach.

1 kg ksylitolu z brzozy kosztuje ok 29-40 zł w zależności od sklepu (najtaniej jest w sklepach wysyłkowych) i miejsca produkcji. Najdroższy ale i najczystszy jest ksylitol brzozowy, produkowany w Finlandii według opatentowanej metody. Proces produkcji jest kosztowniejszy niż najpopularniejszego ksylitolu pozyskiwanego z kolb kukurydzy (głównie w Chinach, które są jednym z największych producentów).

Kupując ksylitol warto zwrócić uwagę z czego jest zrobiony i skąd pochodzi. Jeżeli kupujecie ten tańszy, z Chin miejcie świadomość, że w Chinach stosuje się często kukurydzę modyfikowaną genetycznie, a poza tym dopuszcza się szkodliwą dla środowiska metodę produkcji – kwasową hydrolizę biomasy, która jest zabroniona np. w Finlandii. Zdarza się ksylitol chiński z kukurydzy bio, ten warto kupić jeżeli firma jest pewna.

Podsumowując, ksylitol jest drogi i niedostępny w każdym sklepie. Ale, ale. Można kupić zapas w sklepie internetowym dzieląc się kosztem przesyłki ze znajomymi. Jeśli chodzi o ilość zużywanego cukru to może przejście na ksylitol będzie motywacją aby mniej słodzić. Jeżeli często pieczecie, słodzicie napoje typu kawa, herbata może przestawicie się i zaczniecie piec raz na 10 dni, dodawać jedną łyżeczkę zamiast dwóch lub wręcz przestać dosładzać napoje.

To, że ksylitol ma mniej kalorii i niski indeks glikemiczny nie oznacza, że powinniśmy fundować sobie codziennie więcej słodkości bo i tak nie przytyjemy. Cukru w jakiejkolwiek postaci nie powinno się spożywać zbyt dużo, kropka. Cukier nie jest zdrowy, ksylitol również. Tego się trzymajmy!

Uwaga! W przemyśle spożywczym ksylitol ma symbol E967 (najczęściej w gumach i pastylkach), jak widać nie każde E jest złe.

_PTR1282 _PTR1293

 

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

  • Jakoś nigdy nie mialam okazji dobrze poznać ksylitol. W zasadzie niewiele o nim słyszałam i się nie interesowalam. Zamiast zwyklego cukru, tez uzywam trzcinowego albo miodu prosto od pszczelarzy. Jednak tenat mnie zainteresował i na pewno jeszcze go zagłębię :)

    • Polecam ksylitol, miód daje wspaniały posmak i czasami go używam ale zawsze mi szkoda ponieważ traci wszystkie swoje pro zdrowotne właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Czyli po upieczeniu ciasta lub dodaniu go do gorącej herbaty pozostaje tylko smak.

  • Larte

    Za każdym razem zastanawiam się w sklepie, czy wrzucić go do koszyka? Dziękuję za informacje, przy kolejnych zakupach zamienię cukier na ksylitol :)

    • Warto, ja kupuję w sklepach internetowych ale zauważyłam, że jest w coraz większej ilości dobrych marketów :)

  • Przyznaję się, że jeszcze nigdy nie spotkałam tego produktu i nie słyszałam o nim;-( Ale teraz sporo już wiem;-) na co dzień też nie używam cukru, a jak piekę, to zawsze zmniejszam porcje;-)

    • Ksylitol jest idealny do pieczenia, w smaku nie ma żadnej różnicy. Spróbuj kupić sobie większe ilości w sklepie internetowym będzie taniej :)

  • Podobno powyżej 10 łyżeczek dziennie. Mam nadzieję, że już nikt nie używa takiej ilości cukru na co dzień. Z drugiej strony czytałam kilka opisów, również w prasie anglojęzycznej, że dla zdrowej osoby nie istnieją dawki, które mogą zagrozić, a efekt przeczyszczający wystąpi u jednych, a u drugich nie, zależy jaka jest wrażliwość na alkohole cukrowe. Jest kilka chorób przy których trzeba uważać. Zakładam jednak, że ktoś kto interesuje się alternatywnymi metodami odżywiania i ogólnie zdrowiem nie używa 12 łyżeczek cukru dziennie ;)

  • Mam w kuchni i używam czasem do kawy.. ogólnie staramy się mało słodzić.. tylko słodkie wypieki.

    • I bardzo dobrze! :)

  • “E” jest bardzo stereotypowo traktowane ; -) Nie oznacza ono, że coś jest złe, tylko, że dana substancja przeszła badania higieniczno-toksyczne i została dopuszczona do spożycia, a tak naprawdę na początku stworzono cały spis po to, aby ułatwić wymianę towarów w UE ; -)

    • Zgadza się tylko trudno zapamiętać co jest co i większość osób wrzuca każde E do jednego worka, ja kiedyś również :)

  • Słyszałam, ale jakoś nie próbowałam. Polecasz jakiś konkretny sklep wysyłkowy?

    • Np. slodkie-zdrowie.pl, na allegro też kupowałam fiński ksylitol w podobnej cenie.

A to czytałaś?

Monument Valley

Zachwycające parki narodowe Stanów Zjednoczonych

Spread the loveSłyszeliśmy, że przyroda w Stanach Zjednoczonych jest wyjątkowo piękna. Obejrzeliśmy wiele zdjęć z parków narodowych (nie wspominając o filmach), ale czegoś takiego się nie spodziewaliśmy!