Błyskawiczna zupa z soczewicy

1
Spread the love

Wykonanie tej zupy jest bardzo proste, zajmuje pół godziny. Samo przygotowanie i dodanie składników tylko 10 min. Zupa jest pożywna, lekkostrawna, niskotłuszczowa i niskokaloryczna (porcja ok 200 kcal).

Składniki: półtorej szklanki czerwonej soczewicy, średni koncentrat pomidorowy (słoiczek ok 190 g), trzy łyżki mąki np. z cieciorki (może być też pszenna, owsiana, orkiszowa), dwie łyżki suszonej mięty pieprzowej, sól, pieprz do smaku, ewentualnie odrobina bulionu warzywnego. Z podanych ilości uzyskujemy ok 5 porcji.

Soczewicę płuczemy kilkakrotnie, następnie gotujemy przez 20 min w 5 szklankach wody (lub lekkim warzywnym bulionie). W międzyczasie koncentrat mieszamy z mąką i dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dokładnie mieszamy, dodajemy mięte, gotujemy jeszcze ok 10 min, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, można ją zmiksować ale ja wolę konsystencję jaką uzyskuje się po pół godzinnym gotowaniu (na zdjęciach).

_PTR7959

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

  • Zdecydowanie, to zupa na dziś :)

A to czytałaś?