Czego nie wiecie o rzeżusze, a boicie się zapytać

0
Spread the love

Moje pierwsze doświadczenia z „ogrodnictwem” to właśnie sadzenie rzeżuchy.

A właściwie to Pieprzycy siewnej (Lepidium sativum) bo nazwa rzeżucha jest potoczna i tak naprawdę dotyczy innego rodzaju roślin. Pamiętam zajęcia szkolne na których z przejęciem układałam ligninę i starałam się równiutko obsypać ją drobniutkimi nasionkami. Potem co najmniej 50 razy dziennie sprawdzałam czy już kiełkuje.

Mam wrażenie, że tradycja sadzenia rzeżuchy na Wielkanoc zanika. A szkoda. Kiełki są piękną ozdobą na stole, ładnie pachną i świetnie smakują w połączeniu z wędliną, jajkiem, majonezem, czy sałatką warzywną. Nie wspominając o bogatych wartościach odżywczych, zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B9, C, E,  K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas i jod. Pobudzają przemianę materii i wydzielanie soku żołądkowego, działają moczo- i żółciopędnie, wykazują właściwości hipoglikemizujące.

Wielu  autorów w starożytnych publikacjach – zarówno w rejonie Morza Śródziemnego jak dalej, na Wschodzie –  podkreślało lecznicze właściwości rzeżuchy, zwłaszcza przeciwszkorbutowe, oczyszczające i pobudzające. Persowie jedli tę roślinę zanim jeszcze powstał chleb.  Egipcjanie, Grecy i Rzymianie stosowali ją do sałatek, Spartanie jedli z chlebem. W Iranie i Maroku, nasiona były używane jako afrodyzjak. W dawnej Abisynii jadano olej uzyskano z nasion Pieprzycy. W Erytrei nasiona były używane jako barwnik roślinny. Jeszcze w XV wieku rzeżucha była jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Kastylii. Cieszyła się powodzeniem również wśród muzułmanów ponieważ uczeni głosili opinię, że zalecał ją sam Prorok. W Indiach roślinę stosowano do zabiegów starożytnej medycyny indyjskiej, Ajurwedy.

Rzeżucha świetnie rośnie na ligninie lub wacie. Z płatków kosmetycznych można ułożyć dowolny kształt, ja zostawiłam trochę wolnego miejsca w środku aby ustawić ozdobę. Nasiona sypiemy równo i gęsto tak aby powstała rzeżuchowa dżungla. Sadzić można na talerzyku, jeżeli chcemy ustawić dodatkową ozdobę ale sprawdzą się też inne naczynia np. takie na jajko. W ciepłym i słonecznym miejscu, podlewana dwa razy dziennie rzeżucha pięknie wyrośnie po tygodniu.

Soczysto zielone kiełki wyglądają tak ładnie, że aż szkoda je zjadać. Sukcesywnie skubię je po bokach tak aby całość cieszyła oczy jak najdłużej. Dodaję do jajka z majonezem, białego sera, warzywnych sałatek.

_PTR8026 _PTR8034

_PTR7987

_PTR7999

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?

Tatami_Curry

Proste, czerwone curry z papryką i szpinakiem

Spread the lovePapryka to genialne warzywo, pasuje do wszystkiego, jest bardzo zdrowa i zachowuje właściwości odżywcze po usmażeniu, uduszeniu czy upieczeniu. Można ją przyrządzić na 100 ...