6.7

Kulinarne podróże – Smaki Gruzji

2
_PTR9943
Spread the love

Gruzja zajmuje wysokie miejsce na naszej liście krajów do odwiedzenia. Czekając na odpowiedni moment i tanie bilety postanowiliśmy na razie przetestować gruzińską kuchnię. Tym bardziej, że dominują tu smaki, które bardo lubimy – fasola, sery, orzechy, dużo bakłażana i pietruszki.

Krakowska restauracja Smaki Gruzji zbiera niezłe recenzje od osób, które odwiedziły kraj, podobno potrawy smakują jak oryginalne. Czy jest tak w rzeczywistości potwierdzić nie możemy ale swoje zdanie mamy. Poniżej krótka recenzja z majowej wizyty w restauracji.

Lokalizacja - dobra, na Krakowskim Kazimierzu, ul.Dietla 33 (róg Augustiańskiej). Łatwo się dostać każdym środkiem transportu. Jest gdzie zaparkować (obowiązuje tu strefa płatnego parkowania – ok. 3 zł za godzinę, od poniedziałku do piątku, od 10.00 do 20.00, sobota i niedziela – bezpłatnie). Do tramwajów i autobusów 100 m.

Wystrój/Nastrój– Moim zdaniem najsłabsza strona knajpy. Poza oryginalnym barem przystrojonym niezliczoną ilością butelek wnętrze jest nowoczesne, bez charakteru. Czysto i schludnie ale równie dobrze mogłaby być to pizzeria czy knajpa z kuchnią fusion. Plus za gruzińską muzykę. Najprzyjemniejsze są stoliki, z widokiem na bar.

_PTR9937

Przystawki – Badriżiani i Soko Kecze

Obsługa –  Miła i kompetenta, niewielkim minusem (przynajmniej w tygodniu, nie wiem jak w weekendy) jest jednoosobowa załoga obsługująca, nawet przy 2 zajętych stolikach czas oczekiwania na podanie napojów czy rachunku wydłuża się. Na przystawki czekaliśmy nieco ponad 10 min, na dania główne ok 25 min.

Smak potraw – Smaczne, aromatyczne, porcje średniej wielkości, dla mnie w sam raz. Panie najedzą się dwoma przystawkami. Jest kilka propozycji dla wegetarian i dla wegan (kilka przystawek, zupa i dwa dania główne).

Czego probowaliśmy? Badriżiani czyli smażony bakłażan z pastą z orzechów. Powiem tyle – mogłabym jeść codziennie. Życzyłabym sobie tylko większy talerz. Soko Kecze - ładnie podane pieczarki z serem i przyprawami. Rozczarowują, mdłe, brakuje wyrazistego smaku, po prostu pieczarki zapieczone z serem i posypane pietruszką. Odżachuri - kawałki mięsa wieprzowego, zapiekane z cebulą i ziemniaczkami. Pyszne, bardzo aromatyczne, kruche mięso. Mały minus za niewłaściwe proporcje, za mało ziemniaków w stosunku do mięsa. Chaczapuri Lobiani z pastą fasolową. Bardzo dobre ciasto drożdżowe, silny aromat kolendry w paście jakoś nie przeszkadzał (chociaż za kolendrą nie przepadam). W tej potrawie też zmieniłabym nieco proporcje i dodała więcej pasty. Wytrawne wino stołowe Telavuri jest przyzwoite.

Ceny – rozsądne, przystawki 6-10 zł, zupy 10-14zł, dania główne 12-26 zł, wino stołowe 7 zł kieliszek, 22 zł karafka 0.5 l.

Ogólna ocena pod zdjęciami!

Chaczapuri Lobiani

Chaczapuri Lobiani

_PTR9946

Odżachuri

_PTR9954

 

 

Our Rating

Lokalizacja8
Wystrój4
Obsługa7
Potrawy7
Ceny7.5
Nie wszystko jest idealne, ale uważamy, że warto się wybrać. Na tle popularnej i nijakiej, sieciowej restauracji Gruzińskie Chaczapuri, Smaki Gruzji wypadają bardzo dobrze.
6.7
Reader Rating: (2 Rates)
7.3

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

  • Marta

    Byłam tam i popieram – miejsce bardzo fajne, kuchnia pikantna – wszystko nam smakowało! Widzę jednak, że brałaś zupełnie inne potrawy niż my :)

    • Jestem wegetarianką tak więc w zwykłych restauracjach mam dosyć ograniczoną ilość potraw do wypróbowania :)

A to czytałaś?