Najlepsze naleśniki na świecie

2
Spread the love

Nie, to nie pizza. Coś lepszego i prostszego! Genialne naleśniki z mąki gryczanej, które wiele lat temu odkryłam w knajpce w Kazimierzu Dolnym.

Bardo proste do zrobienia, wystarczy pół godziny i obiad gotowy. Pewnie dlatego od lat jest to jedno z moich ulubionych dań, oczywiście świetny  smak  liczy się w równym stopniu co krótki czas przygotowania. Naleśniki można zrobić w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej (jeżeli robimy bez jajka to lepiej na małej patelni aby naleśnik lepiej się trzymał w całości, można dodać zmielone siemię lniane aby masa lepiej się skleiła).

Przygotowanie:

1. Robimy nieco gęstsze ciasto naleśnikowe – dokładnie mieszamy mąkę gryczaną, jajko, wodę, przyprawy – na 5 dużych naleśników ok ¾ szklanki mąki, ok ¾ szklanki wody, jedno jajko, sól, pieprz.

2. Wylewamy ciasto (trochę więcej niż na standardowe naleśniki) na lekko nagrzaną, teflonową patelnię z kilkoma kroplami oleju (ważne aby powłoka była nieprzywierająca!).

3. Na rozlane ciasto wrzucamy szybciutko wcześniej pokrojone warzywa, ewentualnie salami czy tuńczyka jeśli jecie mięso, posypujemy niewielką ilością sera mozzarella (aby naleśnik nie był zbyt tłusty i ciężkostrawny) i ulubionymi przyprawami np. czosnkiem, oregano, papryką słodką lub chilli. Jakie warzywa pasują najlepiej? Dla mnie czerwona cebula, oliwki, papryka, czerwona fasola, kukurydza i grillowana cukinia.

4. Przykrywamy pokrywką patelnię i zostawiamy na “średnim ogniu” na ok. 6-7 min, tak aby ser się roztopił, a naleśnik lekko podpiekł (spód powinien być lekko brązowy).

5. Przygotowujemy ciepły sos pomidorowy: podgrzewam pomidory z puszki (może być też passata lub dobre, świeże pomidory bez skórki), do sosu dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, świeży czosnek i przyprawy, np. pieprz, sól, oregano, bazylię. Polewamy naleśniki dowolną ilością.

Naleśniki możecie zrobić z innej mąki ale moim zdaniem najlepiej smakują z gryczanej (chyba, że ktoś nie lubi gryki). Jedynym minusem tego dania jest brak możliwości wspólnego jedzenia jeśli nie macie odpowiedniej ilości patelni aby smażyć w tym samym czasie. Smacznego 🙂

_PTR8092 _PTR8093

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?