Pachnąca, świąteczna owsianka z gruszką

1
Tatami-owsianka
Spread the love

Do owsianki chętnie dodaję nie tylko pestki i suszone owoce ale również świeże owoce sezonowe, teraz np. gruszki! 

W sklepach gruchy w niskiej cenie, pożeram w oczekiwaniu na rarytas niesamowity czyli świąteczne gruszki w occie, które uwielbiam i mogę zjeść w każdej ilości :)

Zróbcie owsiankę lub jaglankę na mleku roślinnym ze startą gruszką, płatkami migdałów, rodzynkami i cynamonem. Zobaczycie jaka pyszna i pachnąca.

Składniki na  dwie porcje: 10 łyżek płatków owsianych, ok. półtorej szklanki mleka roślinnego zmieszanego z wodą, garść rodzynek, 2 łyżki płatków migdałów, jedna, duża gruszka starta na grubej tarce, pół łyżeczki cynamonu (jeżeli gotujecie więcej porcji można dodać do gotowania laskę cynamonu). Płynu można dolać więcej w trakcie gotowania, to zależy jaką konsystencję chcecie uzyskać. Płatki gotujemy kilka minut, mieszamy, uważamy aby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy cynamon i rodzynki, mieszamy, nalewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy gruszkę i migdały. Jeżeli macie czas migdały można uprażyć. Smacznego!

Tatami-owsianka Tatami-owsianka

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?