Prosta zupa z pieczonej papryki z kurkumą

0
Spread the love

Super prosta polewka z moich ulubionych warzyw. Z orientalną, rozgrzewającą nutką, jak to u mnie. Biegiem na targ warzywny póki jeszcze wszystkiego w bród! :)

 

Składniki na 4 gęste porcje:

  • 5 dużych, czerwonych papryk
  • 6-7 dużych pomidorów
  • 5-6 szalotek (ewentualnie 2 cebule)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: po łyżeczce kurkumy, kuminu i wędzonej papryki, pieprz, sól do smaku.

Wykonanie:

  • Paprykę umyj, wydrąż, pokrój w ćwiartki i piecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok 30 min – do momentu kiedy skórka się przypiecze, dzięki temu będzie łatwo ją zdjąć. Jeżeli zastanawiasz się czy paprykę trzeba piec, owszem, inaczej zupa nie będzie miała tak wybornego smaku!
  • W trakcie pieczenia papryki sparz pomidory, zdejmij skórkę, pokrój na średnie kawałki.
  • Pokrój cebulę, zeszklij ją w garnku na małym ogniu (ok 10 min). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: kurkumę, kumin, wędzoną paprykę. Smaż jeszcze chwilę często mieszając, nie powinno się przypalać.
  • Zdejmij skórkę z upieczonej papryki, przekrój kawałki, dorzuć do garnka, smaż  wszystko kilka minut mieszając od czasu do czasu.
  • Wrzuć do garnka pokrojone pomidory, wlej bulion.
  • Gotuj ok 20 min pod przykryciem, dopraw solą i pieprzem wg. uznania.
  • Na koniec zmiksuj zupę blenderem, ręczny, typu żyrafa spokojnie wystarczy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolej trochę wody.
  • Posyp natką pietruszki lub kolendrą jeśli lubisz.
  • Podawaj z kromką ulubionego chleba.

Smacznego!

Do jednej porcji tej zupy dodałam gotowaną brukselkę. Bardzo pasuje, danie robi się bardzo sycące.

Tatami

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?