Proste, warzywne curry z mlekiem kokosowym

0
Spread the love

Mleko kokosowe i pasta tahini to moje kulinarne “odkrycia” ostatnich lat. Jest łatwo dostępne i wręcz dedykowane do potraw z dodatkiem mieszanek curry, które bardzo lubię. Popularne w kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej, używane również w mojej ukochanej kuchni indyjskiej.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście dodawać tego składnika do potraw to polecam zacząć od takiego, prostego dania. Wykonanie zajmuje 40 min z czego większą część czasu składniki duszą się na patelni, trzeba tylko pokroić warzywa i co jakiś czas coś dorzucić i zamieszać. Z podanych poniżej składników wyjdą ok 4 porcje.

Składniki: 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, świeży imbir ok. 1 łyżeczki, 1 średnia cukinia, 1 papryka czerwona, 1 papryka biała, spora garść żółtej fasolki szparagowej, puszka zielonego groszku, ok. 3 łyżeczki ulubionej przyprawy curry lub po pół łyżeczki poszczególnych przypraw (czytaj poniżej), do smaku sól i chilli (w zależności jakiej mieszanki curry użyliście, np. madras curry jest pikantna), puszka mleka kokosowego 400 ml (zwróćcie uwagę czy nie jest zakonserwowane chemicznie, dobrej jakości mleko kokosowe bez chemii i w dobrej cenie znajdzie np. na kuchnieorientu.pl).

Jeżeli nie macie gotowej mieszanki curry można użyć poszczególnych przypraw, które składają się na większość gotowych mieszanek – kurkumę, imbir, kolendrę, cynamon, cumin, czosnek, chilli, pieprz, goździki, gałkę muszkatołową i kardamon.

Wykonanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy na cienkie plasterki, ścieramy imbir na tarce.
  • Na 3 łyżkach oleju np. ryżowego lub kokosowego podsmażamy na dużej patelni przyprawy, cebulę, czosnek i starty imbir. Uważamy aby się nie przypaliło.
  • Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy kilka minut, dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • Dodajemy puszkę mleka kokosowego i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok. 15 min.
  • Pod koniec duszenia dodajemy zielony groszek i łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości sosu z patelni (aby zagęścić).
  • Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut aby trochę wody odparowało.

Podajemy z ryżem, komosą ryżową, ewentualnie z kasza jaglaną lub kaszą kus kus. Smacznego!

_PTR9836 _PTR9837

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?

poncho001

Indiańskie poncho hitem sezonu!

Spread the lovePonczo/poncho, to tradycyjny strój Indian Ameryki Południowej wykonany z pojedynczego kawałka materiału z otworem na głowę, często z kapturem. Zazwyczaj pięknie zdobione i kolorowe. Dzisiaj poza ...