Pyszna pasta do chleba i warzyw

1
Spread the love

Spróbowałam kiedyś u znajomych i zakochałam się od razu. Troszkę przerobiłam przepis i teraz robię taką pastę kilka razy w miesiącu.

Składniki: 3/4 szklanki pestek słonecznika, 7-8 większych suszonych pomidorów, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka czerwonego pesto, kilka łyżek wody.

Wykonanie:

  • Pestki słoneczniki namaczamy przez kilka godzin, najlepiej zostawić je na noc.
  • Odsączamy z wody i dokładnie miksujemy blenderem (może być ręczny) razem z suszonymi pomidorami.
  • Dodajemy, sok z cytryny, czerwone pesto i odpowiednią ilość wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Pierwszy raz próbowałam tej pasty w wersji bez pesto, też jest pyszna chociaż pesto świetnie podkreśla smaki. Weganie musieliby znaleźć pesto bez dodatku sera.

Pastę jemy z warzywami typu ogórek, marchewka, z chrupkim chlebem, pita, czasami z tradycyjnym chlebem. Świetny dodatek do raclette, o którym przeczytacie tutaj.  

_PTR0570-2 _PTR0572-2

Autorka

Ania

Ania, niepoprawna marzycielka i niestrudzona tropicielka rzeczy ładnych, prawdziwych, z duszą. Podróżuje (we dwoje), fotografuje, śmiga na dwóch kółkach, gotuje curry na 1000 sposobów. Trochę pisze, ale przede wszystkim kocha czytać książki.

A to czytałaś?

Proste, czerwone curry z papryką i szpinakiem

Spread the lovePapryka to genialne warzywo, pasuje do wszystkiego, jest bardzo zdrowa i zachowuje właściwości odżywcze po usmażeniu, uduszeniu czy upieczeniu. Można ją przyrządzić na 100 ...