Temperatura ciała jest dla nas wskaźnikiem zdrowia bądź choroby. Przyczyn podniesienia naturalnej temperatury ciała jest całe mnóstwo, dlatego tak ważna jest jej kontrola. Do mierzenia temperatury służą wyspecjalizowane termometry występujące w różnych rodzajach. W jaki sposób zmierzyć temperaturę poszczególnymi termometrami i jak zrobić to dobrze?
O czym świadczy podniesiona temperatura ciała?
Przyjmuje się, że naturalna temperatura zdrowego człowieka wynosi 36,6 ⁰C. To wynik bardzo mocno uśredniony, obserwuje się bowiem wiele czynników, które wpływają na to, że temperatura u zdrowego człowieka jest niższa bądź wyższa. Mierząc temperaturę niemowlęciu, musimy wiedzieć, że waha się ona w ciągu dnia. Rano może być niska i wynosić około 36,2 ⁰C, podczas gdy w ciągu dnia może wzrastać do 37⁰C. Nie świadczy to o chorobie, a o przyspieszeniu metabolizmu, co u małych dzieci jest zupełnie naturalne. Seniorzy z kolei, szczególnie ci z problemami krążeniowymi, mają niższą od średniej temperaturę ciała, wynoszącą około 36,4 ⁰C.
Oprócz wieku, na odczyt temperatury będzie wpływało także miejsce jej pomiaru. Bardzo ważne jest, by w trakcie przebiegu choroby temperaturę mierzyć zawsze w tym samym miejscu. Różnica wynikająca z miejsca pomiaru może wynosić nawet 1⁰.
Na temperaturę ciała ma wpływ wiele innych czynników, np. cykl około dobowy- w nocy, podczas snu temperatura ciała jest najniższa, by wzrosnąć w godzinach największej aktywności. W przypadku kobiet dochodzi do głosu także cykl menstruacyjny.
Najczęstszym powodem wzrostu temperatury ciała jest tocząca się w organizmie infekcja.
Czy to już gorączka?
Jeśli temperatura ciała wzrasta nieznacznie, mówimy o stanie podgorączkowym. Uznaje się, że stanem tym jest temperatura oscylująca pomiędzy 37 a 38 ⁰C. Oczywiście, mówimy tutaj o młodej, zdrowej osobie nie chorującej przewlekle. Jeśli taka temperatura wystąpi u seniora czy u osoby przewlekle chorej, konieczne jest jej zbijanie i konsultacja z lekarzem. Jeżeli jednak taką temperaturę zauważa u siebie osoba młoda i zdrowa, zaleca się, by nie zbijać jej od razu. Jeżeli tylko samopoczucie chorego na to pozwala, warto jest pozwolić organizmowi walczyć- gorączka czy raczej stan podgorączkowy jest sygnałem, że organizm walczy z jakąś infekcją, a wyższe temperatury hamują namnażanie się bakterii i przyspieszają metabolizm, pozwalając na szybsze usunięcie infekcji z krwiobiegu.
Jeżeli temperatura ciała przekroczy 39⁰C i utrzymuje się ponad 6h, może już stanowić zagrożenie dla życia chorego, konieczne jest więc zbijanie jej i konsultacja lekarska. W przypadku tak wysokiej i długotrwałej temperatury, bardzo szybko dochodzi do odwodnienia organizmu.
Jak mierzyć gorączkę termometrem szklanym?
Termometr szklany jest najbardziej popularny i najczęściej stosowany ze wszystkich. Takim termometrem możesz mierzyć temperaturę w kilku miejscach- pod pachą, w ustach pod językiem lub w odbytnicy. Wystarczy tylko włożyć termometr w odpowiednie miejsce i odczekać na wynik około 5 minut. Z termometru odczytujemy wynik, który jest wiarygodny, choć mniej dokładny niż w przypadku termometrów elektronicznych.
Jak mierzyć temperaturę termometrem elektronicznym?
Tradycyjny termometr elektroniczny stosuje się zupełnie tak samo, jak termometr szklany. Różnicą jest tu jednak fakt, że termometr posiada wyświetlacz, na którym wyświetla się odczytana temperatura. Tego rodzaju urządzenia są bardzo dokładne, a czas pomiaru trwa zaledwie kilka sekund. Ten termometr również umożliwia pomiar temperatury w kilku miejscach ciała, podobnie jak termometr szklany.
Jak używać termometru bezdotykowego?
Najwięcej pytań budzą termometry bezdotykowe. Mierzenie temperatury za ich pomocą jest łatwe i szybkie, należy jednak dokładnie przeczytać instrukcję- niektóre modele wymagają wykonania pomiaru na środku czoła, inne na skroni. Mierzenie temperatury w innym miejscu może dać fałszywy wynik.