Mimo tego, iż od dłuższego już czasu prym wiodą płyty indukcyjne, ich gazowe alternatywy wciąż są bardzo popularne. W jaki sposób wybrać odpowiednią płytę gazową, na co zwrócić uwagę i czy w ogóle warto inwestować w sprzęt tego rodzaju?
Jak działa płyta gazowa?

Płyta gazowa działa zupełnie na tej samej zasadzie co tradycyjna kuchenka gazowa. Różnicą jest jednak jej zabudowa-płyta gazowa nie idzie w parze z piekarnikiem poniżej. Może być umieszczona na dowolnym blacie, piekarnik zaś może znajdować się w zupełnie innej części kuchni.
Rodzaje płyt gazowych
Płyty gazowe występują w kilku rodzajach, spośród których każdy posiada swoje wady i zalety. Jedną z możliwości jest gaz pod szkłem. Takie płyty produkuje firma Solgaz. Wygląda bardzo nowocześnie, niektórzy twierdzą nawet, że wyglądem przypomina płytę indukcyjną. Podobieństwo jednak ma związek jedynie z wyglądem. Pod względem technicznym, płyta gazowa pod szkłem ma wiele wad. Jedną z nich jest o wiele dłuższy czas gotowania w porównaniu do typowej płyty gazowej. Ponadto, takie płyty dosyć trudno jest wyczyścić.
Kolejnym rodzajem płyty gazowej jest gaz na płycie blaszanej lub szklanej. To najbardziej standardowe rozwiązanie wśród płyt gazowych. Zdecydowanie tańsze są płyty blaszane, choć i płyty szklane nie należą do bardzo kosztownych rozwiązań. Ich sporą zaletą jest fakt, że czyszczenie jest o wiele prostsze niż w przypadku płyty gazowej pod szkłem.
Oprócz tych najbardziej standardowych rozwiązań, można spotkać także rozwiązania mniej popularne. Jest nim np. płyta mieszana, łącząca w sobie funkcjonalność płyty gazowej i indukcyjnej, czy też płyty wolnostojące.
Zalety i wady płyty gazowej
Płyta gazowa ma sporo zalet, ma też kilka wad, które warto znać przed zakupem. Przede wszystkim, zaletą jest niski koszt montażu i eksploatacji. Nie oznacza to jednak, że płyta gazowa kosztuje mniej niż eksploatacja indukcji. Warto bowiem podkreślić pewną wadę płyty gazowej- podczas gotowania, ogrzewa ona całą płytę, zamiast skupiać się na dnie naczynia tak, jak ma to miejsce w przypadku płyty indukcyjnej.
Wiele osób boi się, że płyty gazowe są niebezpieczne i mogą wybuchnąć. Nie ma jednak obaw, żadna płyta gazowa nie wybuchnie bez powodu. Jasne, przy użytkowaniu jakiegokolwiek urządzenia na gaz, warto posiadać w pobliżu działający czujnik gazu, nie trzeba się jednak obawiać. Dzisiejsze płyty gazowe są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia.
Jak zamontować płytę gazową?

Przede wszystkim należy podkreślić, że płytę gazową, tak samo, jak kuchenkę wolnostojącą powinien montować tylko instalator z uprawnieniami. Ważne jest dopilnowanie, by po zakończonym montażu, instalator podbił kartę gwarancyjną- tylko wówczas gwarancja zostanie uznana w przypadku jakiejkolwiek awarii sprzętu. Dzisiejsze płyty gazowe w większości posiadają iskrownik, muszą więc być podłączone do prądu. Płytę gazową montuje się, podłączając ją do gazu za pomocą węża z atestami bezpieczeństwa i jakości. W przypadku płyty na gaz ziemny lub systemowy, montaż wykonuje się przy użyciu węży z szybkozłączami. W przypadku płyt na gaz płynny, czyli propan-butan, do montażu konieczny będzie wąż ze specjalnym reduktorem.
Z czego wykonane są płyty gazowe?
Najbardziej elegancko i stylowo prezentują się płyty wykonane ze szkła. Szkło ceramiczne jest bardzo kosztowne, a płyty z takiego szkła mogą kosztować nawet powyżej 2000zł. Jeżeli szukasz tańszego rozwiązania, możesz postawić na szkło hartowane, które jest nieco tańsze. Niektórzy jednak twierdzą, że takie szkło czasami po prostu pęka, szczególnie pod wpływem nagrzania. Szkło hartowane nie jest także odporne na stłuczenia czy zarysowania.
Oprócz szkła, płyty gazowe mogą być wykonane także ze stali szczotkowanej bądź blachy emaliowanej. Te rozwiązania wizualnie prezentują się znakomicie, ale trzeba pamiętać, że bardzo łatwo można je zarysować czy wgnieść.