Płyta indukcyjna stała się jednym z najczęściej stosowanych elementów wyposażenia nowoczesnej kuchni. Wypiera powoli standardowe kuchenki gazowe, które znamy od lat. Czy warto zainwestować w taką płytę? Ile wynoszą koszty montażu i eksploatacji i na czym w ogóle polega działanie płyty indukcyjnej?
Jak działa płyta indukcyjna?

Płyta indukcyjna do działania wykorzystuje zjawisko indukcji. Każda płyta wyposażona jest w specjalne cewki, które są zasilane przez generator elektryczny. W wyniku tego zasilania, powstaje zmienne pole magnetyczne. Garnki przystosowane do stosowania na płycie indukcyjnej mają specjalne, ferromagnetyczne dno, które wytwarza prąd wirowy. Prądy te nagrzewają pożywienie, przewodząc całe ciepło przez dni naczynia. W chwili, gdy na płycie indukcyjnej postawisz garnek, przenikanie prądów indukcyjnych zostanie zapoczątkowane. Garnek transmituje ciepło, które ogrzewa płytę. Czas rozpoczęcia i zakończenia gotowania jest dobierany automatycznie dzięki detektorowi obecności garnka.
Jakie są koszty zakupu, montażu i eksploatacji płyty indukcyjnej?
Koszty płyty gazowej są wyższe niż w przypadku płyty gazowej czy płyty ceramicznej. Samo urządzenie kosztuje około 750-800 zł. Zakupioną płytę trzeba przyłączyć, a to kosztuje około 100zł. Warto pamiętać o tym, że do indukcji konieczne jest stosowanie specjalnych garnków z dnem ferromagnetycznych. Jeśli nie posiadasz takich garnków, będziesz zmuszony do ich zakupu. Ogólne koszty płyty indukcyjnej są wyższe niż koszty płyty gazowej. Warto jednak pamiętać o tym, że gotowanie na takiej płycie jest o wiele bardziej efektywne.
Jakie funkcje dodatkowe może posiadać płyta indukcyjna?
Nowoczesne płyty indukcyjne, oprócz podstawowej funkcji gotowania, posiadają także szereg innych udogodnień. Przede wszystkim, większość płyt posiada timer, dzięki któremu możliwe jest zaprogramowanie czasu pracy każdego pola z osobna. Przydatną funkcją występującą przede wszystkim w najbardziej zaawansowanych modelach jest czujnik temperatury. Pozwala on na automatyczny pomiar i regulację temperatury. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wykipienia np. wody z gotujących się ziemniaków. Podobna funkcja dotyczy także smażenia. Chodzi tu o specjalny sensor, który informuje użytkownika, gdy patelnia osiągnie określoną temperaturę. Dzięki temu już nigdy nie przypalisz kotletów!
Płyta indukcyjna, a płyta gazowa
Wiele osób zastanawia się, czy lepiej jest postawić na płytę indukcyjną, czy może gazową. Odpowiedź nie jest oczywista. Oba rozwiązania posiadają swoje plusy i minusy. Niezaprzeczalną zaletą płyty indukcyjnej jest bezpieczeństwo użytkowania. Mniejsze jest ryzyko poparzenia, bo nagrzewane jest jedynie dno naczynia, cała płyta natomiast pozostaje zimna. To bezpieczne rozwiązanie szczególnie w domu, w którym przebywa dziecko. Oczywiste jest także to, że prąd będzie o wiele bezpieczniejszy niż gaz, a koszty gotowania na takiej płycie nie będą wcale wyższe od gotowania na gazie. Jedyne, na co należy zwrócić baczną uwagę jest zasilanie. Jeśli mieszkasz w bloku, pamiętaj o tym, by wszelkie urządzenia o wysokiej mocy, w tym także płyta indukcyjna, wykorzystywały niezależne fazy. Pozwoli to na uniknięcie zwarcia czy przepaleń.
Pewnym ograniczeniem w stosowaniu płyty indukcyjnej jest konieczność stosowania specjalnych garnków. Najlepiej nadają się naczynia stalowe lub emaliowane, a także aluminiowe, o ile na naczynia znajdzie się informacja, że te naczynia nadają się na indukcję. Pamiętaj, by nie stosować szklanych i ceramicznych naczyń, a także garnków ze stali nierdzewnej, miedzi czy wszelkich innych o wyraźnie wypukłym dnie i zbyt małej średnicy.
Czy warto zakupić płytę indukcyjną?
Odpowiedź jest twierdząca. Warto kupić płytę indukcyjną, bo jest ona bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem. Gotowanie na indukcji jest o wiele bardziej efektywne, daje dużo lepsze efekty. Jest też po prostu wygodniejsze i bezpieczniejsze od gotowania na tradycyjnej kuchence gazowej.