Zioła i ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie znany jest człowiekowi od zarania dziejów. Już nasi przodkowie zbierali zioła, suszyli je i przygotowywali różnego rodzaju mikstury o cudownym działaniu. Dzisiaj zioła często goszczą w naszych kuchniach, wzbogacając smak przygotowywanych potraw i dodając im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jakie zioła warto mieć w swojej kuchni i jak je uprawiać?
Powiew włoskiego klimatu, czyli zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie używamy najczęściej do przygotowywania dań kuchni włoskiej. Nie wyobrażamy sobie pizzy bez oregano czy bazylii, kochamy Pesto czy inne aromatyczne potrawy i dodatki. Bazylia jest jednym z tych ziół, które zdecydowanie powinny zagościć na Twoim kuchennym parapecie. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, K i C, ma właściwości antyoksydacyjne, a więc opóźnia proces starzenia się. Ponadto, jej ciekawy, lekko anyżowy smak dodaje niepowtarzalnego aromatu każdej potrawie.
Kolejnym ziołem rodem z Prowansji jest oregano. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, stosowany jest niemal do wszystkiego- do mięsa, owoców morza, sałatek czy sosów. Posiada w sobie dużo witaminy A, E, K i C, a także cenne witaminy z grupy B. Jest także dobrym źródłem błonnika, z tego względu jest polecany szczególnie osobom z problemami trawiennymi.
Do ziół prowansalskich zalicza się także rozmaryn, miętę czy tymianek. Każde z tych ziół ma nieco inny smak, zupełnie inny aromat i działanie. Tymianek działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i grzybobójczo. Rozmaryn ma bardzo wyrazisty smak, idealnie komponujący się z daniami kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Mięta z kolei kojarzy nam się z mocnym, świeżym zapachem i orzeźwiającym smakiem. Przyda się jako antidotum na problemy trawienne czy żołądkowe.
Na kanapki szczypiorek, do zupy pietruszka
Nie każdy wie, że do ziół zalicza się także używany powszechnie szczypiorek czy natka pietruszki. Szczypiorek ma działania pobudzające apetyt. Zawiera witaminę A, K, B2, C oraz E, jest źródłem związków żelaza, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Co więcej, szczypiorek możesz wyhodować z każdej cebuli. Wystarczy tylko włożyć ją do ziemi, podlać i odczekać kilka dni.
Natka pietruszki znana jest wszystkim, nawet tym, którzy za ziołami nie przepadają. Pietruszki używamy przede wszystkim do mięs i zup. Ma w sobie sporo witaminy C oraz A, zawiera także sporą ilość żelaza i soli mineralnych.
Na spokój- melisa
Melisa jest ziołem, które znane jest przede wszystkim ze swoich właściwości uspokajających. Warto jednak wiedzieć, że oprócz działania wyciszającego, melisa jest także świetną przyprawą do deserów czy sałatek. Ma lekko cytrynowy smak i mocny zapach. Z melisy można przygotować pyszną herbatę, która zachwyci smakiem każdego.
Lawenda dla wyglądu i smaku

Nie każdy wie, że ziołem jest także lawenda! Zazwyczaj używamy jej jako dekoracji wnętrz czy ogrodu, równie dobrze jednak można zastosować ją jako przyprawę. Do mięsa czy herbaty. Lawenda ma działanie odstraszające mole, przyda się więc np. jako zawieszka w szafie. Ma bardzo intensywny, charakterystyczny zapach, który roznosi się po całym domu.
Jak hodować zioła?
Jeśli chcesz stworzyć swój własny ziołowy zakątek, możesz zrobić to zarówno w domu, jak i na balkonie czy w ogrodzie. Każde zioło posiada swoje własne wymagania. Jedne lubią wilgoć i gorąco, inne zdecydowanie bardziej lubią półcień i chłodne temperatury. Ważne jest, by przed rozpoczęciem uprawy dowiedzieć się, jakie wymagania mają te rośliny. Najważniejszy jest poziom nasłonecznienia, wilgotność oraz gleba. Wiele ziół z powodzeniem wyhodujesz na kuchennym parapecie, inne lepiej będą czuły się na balkonie, a jeszcze inne – w ogrodzie. Nie ulega wątpliwości, że przydomowy czy domowy zielnik ma wiele zalet przemawiających za jego założeniem. Warto pamiętać o wspaniałych właściwościach, jakie posiadają i o ich dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie.