Zioła szturmem zdobywają naszą kuchnię. Choć znane są ludzkości od zawsze, teraz przeżywają swoje prawdziwe triumfy. Kto nie kocha aromatycznej pizzy z dużą ilością oregano, czy pachnącej miętą herbaty idealnej na trawienie? Wiele osób decyduje się na założenie własnego zielnika. W jaki sposób można samodzielnie hodować zioła prowansalskie?

Zioła prowansalskie, czyli esencja Prowansji

zioła prowansalskie
fot.Pixabay.com

Na początku warto zastanowić się, jakie zioła uznaje się za prowansalskie. Należą do nich: bazylia, rozmaryn, lebiodka pospolita, szałwia, majeranek, mięta pieprzowa oraz cząber ogrodowy. Najbardziej popularnymi z nich są bazylia, majeranek i rozmaryn, choć pozostałe także często stosujemy, szczególnie do przygotowywania dań kuchni włoskiej. Mają bardzo charakterystyczne i intensywne aromaty, już bardzo niewielka ilość dodana do potrawy potrafi znacząco podkreślić jej smak. Zioła prowansalskie są stosunkowo łatwe w uprawie, a do zdrowego i bujnego wzrostu potrzebują odpowiedniego dla siebie nasłonecznienia, właściwej gleby oraz odpowiedniego poziomu wilgotności.

Jak uprawiać bazylię?

Bazylia jest ziołem, które uwielbia dobrze nasłonecznione miejsca. Nie wolno jednak wystawiać jej na bezpośrednie, mocne słońce, bo to uszkadza jej liście, tworząc przebarwienia. Najważniejsza dla uprawy bazylii jest gleba. Musi być ona żyzna, kwaśna i dobrze spulchniona. Ważne jest także obfite podlewanie- ta roślina lubi duży poziom wilgotności. Jeśli jednak optymalny poziom wilgotności zostanie przekroczony, na liściach pojawią się plamy.

Uprawa rozmarynu- o czym pamiętać?

Rozmaryn jest ziołem, które uwielbia ciepło i słońce. Nie lubi jednak silnego wiatru, warto więc wybierać stanowiska od niego osłonięte. W przypadku uprawy rozmarynu, gleba, a raczej jej rodzaj, nie ma aż tak dużego znaczenia. Rozmaryn doskonale rośnie zarówno w glebie żyznej, jak i suchej i ubogiej. Istotne jest jednak, by ziemia zawierała w sobie sporo wapnia. Podczas rozwoju konieczne jest nawożenie rośliny. Nawozy organiczne stosuje się od wiosny do końca lata. Największym zagrożeniem w uprawie rozmarynu jest przesuszenie korzeni. Kiedy do niego dojdzie, cała roślina uschnie i nie da się jej już uratować.

Jak uprawiać majeranek?

zioła prowansalskie
fot.Pixabay.com

Majeranek jest kolejnym ziołem zaliczanym do ziół prowansalskich. Aby rósł bujnie, konieczne jest zapewnienie  dużej ilości słońca i stanowiska osłoniętego od wiatru. Majeranek ma specyficzne wymagania co do gleby- musi być ona przepuszczalna i lekka, musi mieć w sobie dodatek próchnicy i wapnia. Bardzo ważne jest regularne i systematyczne podlewanie, bo majeranek łatwo wysycha, a w suchym podłożu z pewnością nie przetrwa.

Uprawa mięty pieprzowej

Aby hodowla mięty pieprzowej przebiegała pomyślnie, konieczne jest zapewnienie jest próchniczej, wilgotnej i przepuszczalnej gleby bogatej w wapń. Mięta ma dość spore wymagania odżywcze. Konieczne jest częste i regularne nawożenie , a także opielanie. Nie wolno dopuścić do tego, by miętę porastały inne rośliny. Oprócz zasad uprawy, trzeba zapamiętać jeszcze zasadę zbiorów- rozpoczynamy je, gdy pojawią się pierwsze kwiaty, a więc na samym początku kwitnienia.

Cząber- jak wygląda uprawa?

Cząber, podobnie zresztą, jak lebiodka pospolita, potrzebuje dużej ilości słońca i miejsca osłoniętego od wiatru. Bardzo ważna jest gleba- musi być próchnicza, przepuszczalna i wilgotna, a także bogata w wapń. Cząber wymaga częstego podlewania, odchwaszczania i spulchniania podłoża. Dla tej rośliny konieczny jest wybór stałego miejsca, ponieważ bardzo źle znosi wszelkie przesadzanie.

Czy warto hodować zioła prowansalskie?

Oczywiście, że warto! Zioła prowansalskie, jak i wszelkie inne zioła, dodają niezwykłego smaku i aromatu wszelkim tworzonym daniom. To niezwykłe, jak bardzo zmienia się smak potraw po dodaniu nawet bardzo niewielkiej ilości ziół. Własna hodowla, czy to na parapecie, balkonie czy w ogródku, nie jest trudna ani wymagająca, a satysfakcja ze zbiorów jest ogromna!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here